Carl – Fredrik Schildes äppelclaufoutis, rabarbersirap, bourbonvaniljgrädde, honungskrasse

Carl – Fredrik Schilde har lagat den här utsökta desserten i decennier. På hans café Fågelboet var den en stående favorit bland punchrullar och skinkmackor.

Äppelclafoutis

5 st Äpplen
2 msk smör
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 – 2 tsk mald kanel
1 tsk vaniljsocker
1 st skala v 1 st lime
2½ dl vispgrädde
2 st ägg
2 st äggulor

Smet

70 g mandelspån
½ dl mjöl
½ dl socker

Sätt ugnen på 180 grader. Skala, dela och kärna ur äpplena. Stek äppelklyftorna i smör, socker, vaniljsocker och kanel. Stöt mandelspån i en mortel eller mixa med en mixerstav. Blanda mandelmjölet med mjöl, socker, vaniljsocker och limesaft i en bunke. Tillsätt vispgrädde, ägg och äggulor och vispa lätt. Smörj och sockra en tvålitersform eller portionsformar och häll i smeten. Lägg i äppelklyftor och strö över mandelspån. Grädda i mitten av ugnen 35 – 40 minuter för tvålitersform och 20 minuter för portionsformar tills smeten är gyllenbrun och har stannat.

Carl – Fredriks Bourbonvaniljgrädde


3 dl vispgrädde
1 vaniljstång
1 msk strösocker

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Blanda med socker och grädde och vispa till grädden blir lättvispad och luftig. Kyl ned. Vid servering vispar du upp grädden igen.

Carl – Fredrik Schildes Rabarbersirap

5 dl rabarberpure
1 dl strösocker
1/2 st citronsaft och zest

Blanda purén med sockret i en kastrull och koka upp blandningen under omrörning i cirka tio minuter. Precis så gör Carl – Fredrik Schilde. Smaka av med citronsaft och zest så att syran stämmer. Mixa slät med stavmixer och låt det svalna.

Honungkrasse

1 st ask honungskrasse

Klipp krassen och lägg i kallt vatten. Vid servering låt krassen rinna av på papper till den är helt torr.

Carl – Fredrik Schildes favoritdessert

Den här desserten bjuder alltid Carl – Fredrik Schilde på när han både är glad men rädd. Den är perfekt för alla tillfällen med andra ord. Carl – Fredrik Schilde lärde sig receptet under sina år som kock i Falu Koppargruva.