Gravad lax med hovmästarsås, smör – och dillslungad färskpotatis

10 personer

Ingredienser

hovmästarsås
4 msk svensk senap
2 msk fransk senap
6 msk socker
Saften av en citron
2 msk vinäger
1 tsk vitpeppar
2 msk vatten
3 dl rapsolja
3 stjälkar dill

Gravad lax
800 gram laxfilé
3 msk salt
3 msk socker
mald vitpeppar

1 kg färskpotatis

Tillagning

Hovmästarsås
Rör ihop alla ingredienser utom dillen tills sockret lösts upp. Tycker du att såsen är för tjock, späd med ytterligare lite vatten. Skär dillen fint och rör ner. Ställ hovmästarsåsen kallt att mogna några timmar.

Gravad lax
Skär laxen i centimetertjocka skivor. Blanda salt och socker och en gnutta mald vitpeppar. Tvätta och riv skalet från limefrukten och blanda med salt-sockermixen. Strö ut hälften av blandningen på ett stort fat eller en plåt. Lägg laxskivorna på fatet och strö över resten av gravningsblandningen. Låt laxen ligga och dra ca 20 minuter i kylskåp. Vänd skivorna efter halva tiden.

Koka potatisen i cirka 15 minuter.