Halstrad pilgrimsmussla med creme ninon och syrad rödlök

4 personer

Ingredienser

4 st Kammussla
100 g Gröna ärter (frysta)
2 dl Vispgrädde
1 dl Vitt torrt vin
1 dl Kycklingfond
1 st Bananchalottenlök
1 kvist Stora ärtskott
1 st Rödlök normalstorlek
1 dl Vatten
2 msk Champagnevinäger
1 msk Socker
50 g Smör
1 msk Kallpressad rapsolja
Salt, peppar, sil, mixer

Tillagning

Skala rödlöken, dela i båtar/klyftor, koka vatten, socker och vinäger tills sockret smälter, lägg sedan i rödlöken. Låt ligga tills klyftorna är lätt genomskinliga. Lägg pilgrimsmusslorna på papper. Salta och peppra. Stek i smör, drygt en minut på varje sida innan servering. Hög värme! Hacka lök, fräs mjuk i smör, tillsätt vin och låt koka upp och reducera lite grand, tillsätt sedan grädde och fond. Koka ärtorna mjuka, mixa och sila av i finsil. Smaka, smöra av vid slutet med salt, peppar, smör och vinäger. Skumma soppan före servering, lägg pilgrimsmusslan i en djup tallrik, häll i soppa och garnera med rödlök och ärtskott samt rapsolja. Salta och peppra lite.