Hur du lagar till kyckling

Kyckling är en fantastisk råvara. Den är rik på protein och andra näringsämnen och har en god smak om man föder upp den på rätt sätt. Det gör Bjärekyckling och därför slår vi gärna ett slag för den. De har en ras som växer långsammare än de vanliga broilerraserna. Deras kycklingar får närodlat foder som bland annat består av majs och andra baljväxter. Bjärefågel använder aldrig fiskmjöl eftersom det verkar mindre hållbart att utarma haven när man ska föda upp kyckling. Uppfödarna har små besättningar som har betydligt större ytor att röra sig på än vid traditionell kycklinguppfödning.

Om man kan de grundläggande handgreppen är det svårt att misslyckas med att laga till perfekt kyckling. Här är några tips på hur du lagar antingen styckdetaljer eller hel kyckling. Om du vill ha inspiration hittar du recept på kyckling bland våra fågelrecept.

Så här lagar du styckdetaljer som bröst, lårfilé, ovanlår, ben, klubbor; vinge – miniklubba,
vingar och miniklubbor:


1. Krydda Bjärekycklingen.
2. Lägg kycklingen på ett galler med en djup panna under och stek klart i ugn.
Se ugnstemperatur i tabell.
3. Tag ut kycklingen när innertemperaturen på den tjockaste delen har rätt gradantal. 4. Bryn bröst eller lårfilé. Övriga delar behöver inte brynas. Låt vila i fem minuter innan servering.

Hel kyckling
1. Krydda kycklingen.
2. Lägg kycklingen på ett galler med en djup panna under och stek i ugn på 225°C i 25 minuter. Sänk temperaturen till 120°C och stek vidare tills innertemperaturen på den tjockaste delen av bröstet har nått 72°C, cirka 35 min.
3. Låt vila i fem minuter innan servering.

Temperaturer

Bröst
Ugnstemperatur:
Bröst 120°C
Lårfilé 120°C
Ovanlår 225°C
Hel kyckling 225°C +120°C
Miniklubbor 225°C
Ben 225°C
Klubbor 225°C
Vingar 225°C

Innertemperatur:
Bröst 68°C
Lårfilé 72°C
Ovanlår 75°C
Hel kyckling 72°C
Miniklubbor 85°C
Ben 85°C
Klubbor 85°C
Vingar 85°C

Ungefärlig tillagningstid:
Bröst 20 min
Lårfilé 15 min
Ovanlår 15 min
Hel kyckling 25 + 35 min
Miniklubbor 20 min
Ben 25 min
Klubbor 30 min
Vingar 20 min

Tiderna är beräknade på varmluftsugn. Om du har en vanlig ugn kan du lägga på ett par minuter. Alla ugnar är inte lika tillförlitliga. Det allra bästa är att använda sig av en stektermometer. Ett annat tips är att vätskan i köttet ska vara klar.