Majonäs på olika vis

Klassisk majonäs

2 st äggulor
1 tsk dijonsenap
1 tsk vinäger
3 dl neutral rapsolja

Rör ihop senap, vinäger och äggulor i en skål. Tillsätt oljan först droppvis, sedan i en tunn stråle, under kraftig vispning. Vispa till en tjock majonäs. Servera direkt eller förvara i kylskåp. Det går även att väldigt enkelt göra en majonäs i en kanna med en stavmixer. Samma tillvägagångs sätt men kör med stavmixer istället för att vispa

Chilimajonäs
Addera 1 msk srirachasås till den färdiga majonäsen för en vitlökschili smak eller sambal oelek för en mer renodlad chilismak.

Sojamajonäs
Addera 2 msk soja

Parmesanmajonäs
Addera 2 dl finriven parmesan

Tryffelmajonäs
Addera ½ msk tryffelolja