MANDELKAKA, VANILJKRÄM, DULCEGLASS, STEKTA ÄPPLEN, MALTMARÄNG 10 pers

Glass

5 dl grädde
1 dl standardmjölk
5 st äggulor
1 dl strösocker
1 dl Dulce de lechechoklad

Häll grädde och mjölk och dulcechoklad i en kastrull, Värm upp tills chokladen har smält och dra sedan åt sidan för att svalna. Vispa upp äggula ordentligt tillsammans med socker. Ta fram en ny kastrull och häll över äggsmet och gräddblandning, sjud upp under konstant omrörning till 83 grader. Kyl ner och kör sedan i glassmaskin.

Mandelkaka

500 gram mandelmassa
250 gram smör
300 gram ägg

Blanda upp smöret mjukt i en kökassistent. Tillsätt ett ägg i taget tills en bra homogen massa bildats. Tillsätt lite mandelmassa i taget till allt är i och lägg sedan i en ugnsfast form och grädda på 170 grader i ca. 20 minuter.

Vaniljkräm

1 dl mjölk
1 vaniljstång
25 gram äggula
25 gram socker
8 gram Maizena
100 gram smör

Koka upp mjölk med den urskrapade vaniljstången. Blanda äggula och socker, maizena i en bunke och häll sedan det i en ny kastrull samt häll över den varma mjölken. Låt koka i 4 minuter tills den har tjocknat ordentligt. Ta åt sidan och blanda ner smöret. Kyl.

Maltmaräng

6 st. äggvitor
4 dl. socker
Några droppar maltextrakt

Vispa upp äggvitan, under tiden, tillsätt socker (lite i taget) tills det bildas en fast och krämigt maräng. Droppa i lite maltextrakt. Smeta ut på en bakplåtspapper tunt och baka i ugn på 100 grader i ca. 1 timme.

Höstäpple

2 höstäpplen
En kvist rosmarin
1 msk socker
50 gram smör

Klyfta äpplena med skalet på. Smält socker och smör i en stekpanna tillsammans med rosmarin. När sockret har smält, tillsätt äpplena och stek tills de har fått lite färg.