Svensk rapsgris, rostat äpple, skogssvamp, morotscreme, äppelvinägersky

Ingredienser

Rapsgris 150 gram per portion
1 st Grissida rökt
1 knippeBacktimjan
1 knippe salvia
2 st Vitlök king solo

Stek grissidan i en panna med örter och vitlök. Baka sedan av i ugn på grill till krispig yta. Skiva vid servering. Spara fettet i pannan och stek filén gyllenbrun. Baka i ugn till innertemperatur på 65 grader celsius, låt vila i fem minuter innan uppskärning.

Sky

2 liter ljus kalvfond utspädd
1 st morot
1 st silverlök
1 st palsternacka
2 dl vitt vin
0,5 dl äppelcidervinäger
2 msk smör

Skär ner morot, silverlök och palsternacka och stek gyllenbrunt i panna i lite smör (om du har sparat fett från grissidan använd det). Tillsätt fond och vitt vin, reducera till hälften. Tillsätt vinäger efter smak och blanka av med lite smör innan servering.

Åpple

8 st svenska äpplen medelstora

Baka äpplet helt på 130 grader, eller tills det är mediummjukt. Klyfta och stek tillsammans med svampen strax innan servering.

Skogssvamp

600 g blandad svamp
salt och peppar

Strimla svampen och stek krispigt med det överblivna fettet från grissidan, lägg till lite smör om det behövs. Salta och peppra efter behov.

Morotscreme

2 kg morot
1 l utspädd kalvfond
1 st silverlök
1 lagerblad

Gelcreme (Sosa)

100 g smör

Skala och tärna morot och lök fint, koka i buljong tillsammans med 1 lagerblad tills mjukt. Ta bort lagerbladet och mixa slät, bind vätskan med gelcreme och mixa till en puré. Smaka upp med salt och smör.

Jordärtsskocka

Skrubba jordärtsskockorna och dela längs med på mitten, baka i ugn tillsammans med grissidan