Två gånger lamm med potatiskrokett, syrlig hasselnötssallad och demiglace

150g lammrostbiff per person
50 gram lammytterfilè per person
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar

2 krm rosmarin

1 krm timjan
0,5 dl rött vin
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg lammrostbiffen i en skål och tillsätt marinaden av olivolja, pressad vitlök, salt, svartpeppar, rosmarin, timjan och rött vin. Lammrostbiffen är redan mör så den behöver inte marineras mer än att få god smak. Bryn köttet runt om i lite olivolja eller smör. Lyft över på ett ugnsfast fat. Baka rostbiffen i cirka 20 minuter.

Ytterfilen steks hårt i olja på ena sidan precis innan servering. När ytan är perfekt vänder du den och tillsätter en rejäl näve smör, krossad vitlök och örter och öser köttet med det goda smöret tills det är klart.

Sås

1 liter demiglace
3 dl rött vin
3 krossade vitlöksklyftor
2 msk chalottenlöksvinäger
Salt
Peppar

Reducera demiglacen till ungefär hälften tillsammans med vitlök. Tillsätt vin och vinäger. Koka samman till god smak och salta och peppra efter tycke. Red såsen précis innan servering med en näve smör.

Sallad

2 Huvuden frissèsallad
2 dl hasselnötter
några droppar sharlottenlöksvinäger
kärnorna från 3 granatäpplen

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg hasselnötterna på en plåt och rosta dom i ugnen tills de får en vacker gyllenbrun färg. Krossa dom sedan till tuggiga bitar. Plocka frissesalladen. Blanda allt samman med granatäpple, hasselnöt och frissesallad. Krydda med salt, peppar och chalottenlöksvinäger.

Mandelpotatiskrokett

2 kilo potatis
100 gram smör
2 dl. mjölk
6 ägg
2 dl. ströbröd
2 dl. vetemjöl
Salt och vitpeppar

Skala potatisen och dela den i mindre bitar. Koka potatisen mjuk och mosa den. Lägg i smör, salt och peppar, du som vill kan krydda med en gnutta nyriven muskotnöt. Späd med mjölk, lite i taget, medan du vispar moset. Det ska ha fast konsistens. Låt moset kallna. Vispa upp 4 av äggen och rör ner dem i det kalla moset. Forma runda fina kroketter. Vänd kroketterna i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd. Fritera kroketterna i het olja (190°) tills de blir gyllenbruna. Lägg dem på hushållspapper att rinna av. Servera genast.