Variation på rotselleri, syrad svamp

2 st Rotselleri a 500 g
2 msk olivolja
2 msk salt
1 ½ dl pressad citronsaft ( 3 st citroner)
1 ½ dl strösocker
150 g smör
50 g Rostade hasselnötter
1 kruka vattenkrasse
2 l fint rensad svamp
2 msk citronsaft
2 tsk salt2 dl ättika
3 dl vatten
2 dl socker
1 bit färsk ingefära
2 st bananschalottenlök
1,5 dl soja (japansk)
1,5 dl vatten
0,5 msk grönsaksfond
Majsmjöl
Krasse

Ugnsbakad rotselleri
Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta den ena rotselleri. Torka och gnid in den med olja och salt. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Baka i mitten av ugnen tills den är mjuk, ca 1,5-2 timmar.

Citronpicklad rotselleri och rotsellerikräm med brynt smör
Skala den andra rotsellerin, dela den i halvor och koka dem mjuka i ca 40 minuter. Rör samman citronsaft och socker till en lag. Bryt en av rotsellerihalvorna i stora bitar och lägg i citronlagen. Bryn smöret. Mixa den andra rotsellerihalvan med 2/3 av det brynta smöret till en slät kräm och smaka av med salt.

Grovhacka nötterna och blanda med resten av det brynta smöret.

Syrad svamp
Blanda svamp, salt och citronsaft i en kastrull med lock. Skala och skiva schalottenlöken och tillsätt till svampen.

Blanda ättiksprit, vatten, socker och ingefära i en kastrull och koka upp. Rör till sockret har löst sig. Tillsätt svampen, koka upp och låt sjuda i ca. 5 min. Låt lagen rinna av, smaka av med salt.Koka vatten och fond i ca. 3 minuter. Tillsätt soja och låt såsen sjuda på låg värme i ytterligare några minuter. Tillsätt lite majsmjöl om tjockaer sås önskas. Späd med vatten om såsen blir för tjock.

Klyfta den ugnsbakade rotsellerin. Lägg upp tillsammans med kräm, picklad rotselleri och syrad svamp. Ringla över nötsmöret och garnera med krasse