Vit sparris, brynt smör, svartrotskräm, salvia, oxalis, laxrom, tryffelpanko

4 st vit sparris AA-kvalitet
200 g svartrot
1,5 dl grädde
1 st citron
100 g smör (50 g i kräm/50 g till brynt smör)
16 st blad salvia4 dl rapsolja (2 dl till salvia/2 dl till tryffelpanko)
1 msk tryffelolja
1 dl panko
4 kvistar oxalis (garnering)
50 g laxromsalt

Vit sparris
Skala sparrisen, skär av den understa delen som kan vara lite hård och trådig. Koka sparrisen i välsaltat vatten i 3-5 min beroende på storlek. Sparrisen ska bli mjuk men fortfarande ha lite spänst ”al dente”. Ta ur det kokande vattnet och kyl med lite kallt vatten så att de inte fortsätter att ”tillagas”

Svartrotskräm
Skala och putsa svartroten (obs! tänk på att svartroten är lite klibbig så använd gärna plasthandskar), lägg i kallt vatten så att de inte mörknar. Skär ner i mindre bitar och koka tillsammans med grädde och juicen från en halv citron. Koka tills mjuka och grädden har tjocknat lite. Mixa med en stavmixer eller blender/bordsmixer tills du får en jämn och fin konsistens, tillsätt 50 g smör och salta efter smak.

Brynt smör
Stek det resterande smöret tills det får en gyllenbrun färgSalviaVärm upp rapsoljan till 170 grader, friterera salvian under omrörning i ca. 1 min

Tryffelpanko
Stek/fritera pankon i resterande rapsolja tills den får en gyllenbrun färg, lägg på papper och låt överflödig olja rinna av. Smaksätt med tryffelolja och salt efter smak.